ESNS 2024

26 januari 2024 van Wouter Half

GRONINGEN | Het grootste showcasefestival van Europa -Eurosonic Noorderslag- streek van woensdag 17 januari tot en met zaterdag 20 januari weer neer in de stad Groningen. ESNS is dé springplank naar bekendheid voor menig nieuwkomend Europees en Nederlands muziektalent. Naast het muziekprogramma in de stad vond in De Oosterpoort een conferentie plaats met paneldiscussies, keynotes en interviews met professionals uit de muziekindustrie. Ook werd de belangrijkste Nederlandse prijs voor de popmuziek op Noorderslag uitgereikt - de afsluitende dag van ESNS die volledig in het teken staat van nieuwe Nederlandse muziek. Wij waren uiteraard ook aanwezig op ESNS 2024 wat een koude, besneeuwde, maar zeer geslaagde editie was! 

CONFERENTIE

Ook dit jaar was ticketing een 'hot topic' op ESNS en niet zo zeer was het onderwerp dan 'hoe verkoop je tickets', maar werd vooral de focus gelegd op de toekomst van ticketing en een heet hangijzer daarbij was de ticketprijs. Houden we de prijzen stabiel of stijgen we mee met de steeds hoger wordende productiekosten van een event, maar hoe houden we de prijzen betaalbaar voor de consument en daarmee de events toegankelijk? Een onderwerp dat de nodige discussie oproept waarmee je nog wel een aantal ESNS-en zou kunnen vullen. Onze algemeen directeur Henk Schuit mocht als spreker aanschuiven bij het panel 'Blijven rekenen en blijven vernieuwen: zijn evenementen in de toekomst nog wel te betalen?' en ging hierover in gesprek met panelleden Natasja Veenboer (Awakenings), Marco de Koff (AMPCO Flashlight), Sep Pattimukaij (QC Event Group) en moderator Willem Westermann (VVEM). 

Demissionair Staatssecretaris van Koninkrijksrelaties en Digitalisering Alexandra van Huffelen gaf een korte keynote over de digitale identificatiewallet waarmee de Nederlandse overheid bezig is en mogelijk in de toekomst ook voor ticketingdoeleinden gebruikt kan worden. Henk was ook te vinden bij het panel 'De cijfers van festivals en grote concerten over 2023' en sprak daar samen met Lex Kruijver (Respons) en Arne Dee (VNPF) over de resultaten van 2023 en keken zij ook naar de vooruitzichten voor 2024. Henk: "We kijken terug op een, over het algemeen, goed 2023. Over de gehele linie was dit een heel mooi jaar voor live-entertainment. Vooruitkijkend naar 2024 alle reden om gematigd optimistisch te zijn. Het publiek laat zien dat ze live-entertainment nog steeds omarmt zoals nooit tevoren". 

FESTIVAL

Naast de nieuwe talenten die je tijdens het festival kon spotten, stonden er ook een aantal gevestigde namen op het programma. Zo kon je Roxeanne Hazes, DYSTINCT, Karsu, Sophie Straat, Froukje en Sef & Het El Salvador Ensemble dit jaar op ESNS zien optreden. Maar er was deze editie genoeg nieuws te ontdekken en daarom draaiden onze fietsen overuren op de soms zeer gladde wegen. In de Stadsschouwburg stond het Ierse poptalent CMAT een showcase te geven, een unieke stem die we vast vaker zullen gaan horen. De Britse R&B en soulsensatie Elmiene (foto) maakte indruk in het Grand Theatre waar al ruim een kwartier voor zijn optreden een grote rij stond met mensen die niet meer naar binnen konden. Pas na 40 minuten wachten kwam de rij wat in beweging - duidelijk wist hij de aandacht vast te houden. Ook al was de set bijna afgelopen, die paar nummers waren zeker het wachten waard. Niet voor niets werd hij samen met CMAT door BBC Radio 1 getipt als 'Sound of 2024'. 

Tijdens Noorderslag maakten ook Nederlandse talenten indruk. Kay Slice bracht een diversiteit aan muziekstijlen; een brede mix van soul, hiphop, jazz en afro. Hij gaf het zelf al aan, hij is klaar om de grote festivals te gaan rocken. Ook Zoë Livay maakte in de kleine zaal indruk met haar akoestische pop waarbij je R&B invloeden terughoort. Elke Noorderslag editie bewijst steeds weer dat de Nederlandse muziek van hoge kwaliteit is en rijk is aan verschillende stijlen waarin uitblinkers te vinden zijn.

Geen bierdouche voor de Friese rapper, schrijver en audiovisueel kunstenaar Joost Klein, maar hij ging wel naar huis met de meest prestigieuze prijs voor de Nederlandse popmuziek en werd winnaar van de Popprijs 2023.