ESNS 2023

23 januari 2023 van Wouter Half

GRONINGEN - ESNS (Eurosonic Noorderslag) is hét platform om nieuwe Europese en Nederlandse muziek te ontdekken. Het vierdaagse showcasefestival en muziekconferentie vindt jaarlijks op diverse locaties in Groningen plaats. Ongeveer 350 opkomende Europese artiesten treden dan op voor ruim 40.000 muziekliefhebbers en meer dan 4.000 muziekprofessionals waaronder 400 festivals. Op de conferentie werden paneldiscussies, keynotes en interviews gehouden met professionals uit de muziekindustrie. Het showcasefestival gaf op eerdere edities een kickstart aan de carrières van onder meer Dua Lipa, Sigrid, Altin Gün, Fontaines D.C. en Celeste. Op de afsluitende zaterdag stonden opkomende artiesten van eigen bodem centraal op Noorderslag in De Oosterpoort waar ook de Popprijs 2022 werd uitgereikt - de belangrijkste prijs voor popmuziek in Nederland.

Naar de editie van 2023 kwamen o.a. The Jordan, S10, Jungle By Night, BNNYHUNNA, Goldkimono, Son Mieux, Brintex Collective, The Haunted Youth, Gangs of Kin (foto) en Coloray om op te treden. De Haagse band DI-RECT stond op eigen verzoek als special guest op Noorderslag, daarmee kon de winnaar van de Popprijs 2021 alsnog hun prijs met het Groningse publiek vieren. Niet alleen is er veel muziek te beleven op het festival, tijdens ESNS werden ook vele vakprijzen uitgereikt. De Popprijs 2022 ging dit jaar naar Goldband (hoe kon dat ook anders!).

Het Best Kept Secret festival dat georganiseerd wordt door Friendly Fire won de European Festival Award voor ‘Best Medium-Sized Festival’. Een terechte erkenning voor dit mooie en unieke festival dat jaarlijks in juni terugkeert naar de Beekse Bergen in Hilvarenbeek. Wij feliciteren Friendly Fire en de crew van het festival met deze welverdiende prijs!

 

Tijdens de conferentie schoof de managing director van Eventim Nederland, Henk Schuit, aan bij een drietal panels. Naast zijn werkzaamheden voor Eventim is hij ook voorzitter bij de VVEM en van de DLEPA-jury (Dutch Live Entertainment Production Awards). Daarnaast is hij penningmeester van de stichting Weet Waar Je Koopt!. Op donderdag sprak hij bij het panel Ticketing (R)evolution met Peter Kwint (SP), Janis van Lokven (Janissimo/Weet Waar Je Koopt) en Erik Luyten (Paradiso) over de laatste ontwikkelingen op het gebied van ticketing. Van dynamic pricing naar mobile only-tickets en van de stichting Weet Waar Je Koopt! naar wetgeving. Het kwam allemaal voorbij.

Een half uur later werd in het internationale panel Make Tickets Fair! Be part of the solution with a new campaign to educate fans & rebuild trust in ticketing door Henk met Silke Lalvani (Pearle/Live Performance Europe), Jules de Lattre (United Talent Agency) en moderator Sam Shemtob (FEAT - Face-value European Alliance for Ticketing) gesproken over het nieuwe initiatief Make Tickets Fair! De eerste branchebrede campagne om muziekfans te informeren en in staat te stellen live-events te bezoeken zonder opgelicht te worden werd hier afgetrapt. 

Op vrijdag werd samen met moderator Willem Westermann (VVEM & Alliantie van Evenementenbouwers) en Lex Kruijver (Respons) gesproken over de cijfers van festivals en grote concerten in het panel Presentatie Nieuwe Industrie Cijfers - Concerten en festivals + vooruitblik 2023