Dynamische groei in alle bedrijfssegmenten

24 augustus 2023 van Wouter Half

München, 24 augustus 2023 -  CTS EVENTIM blijft robuust groeien en heeft voor het eerst de omzetdrempel van 1 miljard euro overschreden binnen de eerste zes maanden van een boekjaar. De genormaliseerde EBITDA-marge bleef op het uitstekende niveau van vorig jaar van 17%. 

De omvang en diversiteit van de muziek- en sportevenementen hadden een sterk positief effect op de bedrijfsprestaties in de segmenten Ticketing en Live-entertainment. Hoogtepunten in de eerste helft van het jaar waren tournees van artiesten als Herbert Grönemeyer, Hans Zimmer en P!nk, maar ook internationale sportevenementen zoals de Wereldkampioenschappen Atletiek die momenteel in Boedapest plaatsvinden. De online kaartverkoop van CTS EVENTIM steeg in de periode januari tot en met juni 2023 met 23% ten opzichte van de periode van vorig jaar. Het niveau van het voorgaande jaar bedroeg 17%.

Sterke omzetgroei en stabiele genormaliseerde EBITDA-marge op groepsniveau

De geconsolideerde omzet voor de eerste helft van 2023 bedroeg 1,021 miljard euro, een stijging van 39% vergeleken met de periode vorig jaar. Deze sterke stijging was gedeeltelijk toe te schrijven aan de opheffing van pandemie-gerelateerde beperkingen, die beide segmenten vorig jaar nog steeds aanzienlijk hadden beïnvloed, vooral in het eerste kwartaal. Vergeleken met het overeenkomstige cijfer van vóór de pandemie uit 2019 steeg de omzet met 47%.  

De genormaliseerde EBITDA van de Groep ging aanzienlijk vooruit en bereikte 170,8 miljoen euro voor de eerste helft van 2023 (een stijging van 39% op jaarbasis) en 94,8 miljoen euro voor het tweede kwartaal van 2023 (een daling van 5% op jaarbasis). De winsten in het tweede kwartaal van 2022 werden nog steeds gestimuleerd door overheidssubsidies van ongeveer 25 miljoen euro in het kader van pandemie gerelateerde economische hulpprogramma’s. Exclusief deze subsidies steeg de genormaliseerde EBITDA in het tweede kwartaal met 27% op jaarbasis. Vergeleken met de overeenkomstige periode in 2019 groeide de genormaliseerde EBITDA met 73%. De genormaliseerde EBITDA-marge bleef op het uitstekende niveau van vorig jaar van 17% en is dus veerkrachtig gebleken tegen de impact van sterk stijgende prijzen.

Ticketing: brede groei in volume en omzet

In de periode januari tot en met juni 2023 steeg de omzet in het Ticketing-segment jaar-op-jaar met 41% naar 284,6 miljoen euro. De verkoop per eenheid van online tickets steeg met 6,4 miljoen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De duurzame groei in de eerste helft van het lopende

jaar werd vooral gedreven door een breed aanbod en een groot aantal succesvolle evenementen en tours. De genormaliseerde EBITDA steeg in de eerste zes maanden van 2023 met 48% naar 122,3 miljoen euro. De kernmarkten Duitsland, Italië en Oostenrijk blijven de grootste groeimotoren.

Live-entertainment: aanzienlijke omzet- en winstgroei in de eerste helft van 2023

Over de eerste zes maanden van het lopende jaar is de omzet in het Live-entertainment-segment ook substantieel gestegen vergeleken met de periode vorig jaar, tot 751,0 miljoen euro (een stijging van 39%), terwijl de genormaliseerde EBITDA voor het segment verbeterde tot 48,5 miljoen euro (+21%).

Bovendien werd in de VS in de eerste helft van 2023 een bemoedigende omzet van iets meer dan 50 miljoen euro gegenereerd, waarbij de omzet voor het jaar als geheel naar verwachting ruim 100 miljoen euro zal bedragen. Dankzij succesvolle kostenbeheersingsmaatregelen bleef de genormaliseerde EBITDA-marge behouden bleef op slechts 1 procentpunt onder het niveau van het voorgaande jaar, zowel voor het tweede kwartaal als voor de eerste zes maanden als geheel, ondanks de scherpe stijging van de productiekosten.

Vooruitzichten

De uiterst succesvolle lancering van de voorverkoop van Taylor Swift's 'The Eras Tour' – de absolute bestseller van het lopende jaar – vond pas in juli plaats en zal daarom pas in het derde kwartaal in de winst- en verliesrekening worden verantwoord. Op dezelfde manier zullen de grote activiteiten van de Franse marktleider op het gebied van ticketverkoop, France Billet, pas volledig worden geconsolideerd als de overname van de meerderheid van de aandelen, die in augustus werd aangekondigd, is afgerond. En ten slotte omvatten de gepubliceerde cijfers nog niet de schadevergoeding in verband met de arbitrageprocedure over het autotolgeschil, die CTS EVENTIM zal ontvangen op basis van haar aandelenbelang in autoTicket GmbH. De bemoedigende prestaties in de eerste zes maanden van 2023 geven reden tot optimisme over de tweede helft van het jaar. Voor heel 2023 verwacht de Raad van Bestuur dat zowel de omzet als de genormaliseerde EBITDA zullen stijgen ten opzichte van 2022.

“De breedte en diepte van ons portfolio en de succesvolle internationalisering van ons bedrijf zijn de belangrijkste drijfveren van onze sterke en stabiele groei. Na de marktverstoringen veroorzaakt door pandemie gerelateerde inhaaleffecten, zijn we bij CTS EVENTIM nu weer terug bij ‘business as usual’. En 'zoals gebruikelijk' betekent voor ons een gezonde organische groei en de ontwikkeling en uitbreiding van nieuwe en bestaande bedrijfssegmenten. In de eerste helft van dit jaar heeft CTS EVENTIM blijk gegeven van grote flexibiliteit en ondernemingsvernuft op alle fronten, waardoor we met succes de huidige macro-economische uitdagingen het hoofd kunnen bieden en op koers kunnen blijven voor een gezonde groei. Alle relevante kerncijfers bevestigen dat zowel de bredere markt en onze Groep op hogere niveaus blijven presteren dan vóór de pandemie.”

CEO Klaus-Peter Schulenberg

Verder lezen?
Terug naar het overzicht