CTS EVENTIM viert 18e recordjaar sinds beursgang

26 maart 2024 van Wouter Half

MÜNCHEN, 26 maart 2024CTS EVENTIM, de nummer één op het gebied van ticketing en live-entertainment in Europa en de nummer twee wereldwijd, behaalde in 2023 een recordomzet en -winst. De omzet voor 2023 steeg met maar liefst 22% naar 2,359 miljard euro, terwijl de genormaliseerde EBITDA op een nog sterker niveau steeg met 32% tot 501,4 miljoen euro. Dankzij een bijzonder succesvol vierde kwartaal overtrof de Groep opnieuw de verwachtingen die zij in de loop van het jaar had uitgesproken. Ruim de helft van de geconsolideerde omzet werd gegenereerd uit de internationale activiteiten van de Groep.

“Deze uitstekende resultaten zijn het bewijs dat live-entertainment opnieuw de drijvende kracht is achter de kunst- en creatieve sector. Dit hebben we in de eerste plaats te danken aan de creativiteit van de artiesten die dag in dag uit hun fans over de hele wereld in vervoering brengen. Het is ook te danken aan de talloze promotors die met hun lef en ondernemerszin evenementen organiseren en onvergetelijke ervaringen creëren. En last but not least zorgen ons team en onze technologieën ervoor dat live culturele evenementen kunnen gedijen en dat alle betrokkenen van hun werk kunnen leven. Onze platforms en systemen staan synoniem voor prestaties en betrouwbaarheid – net als het bedrijf zelf en iedereen die hier werkt.”

Klaus-Peter Schulenberg, CEO CTS EVENTIM

Ticketing: organische groei en expansie in Zuid-Amerika

De grootste groeimotor vorig jaar was het ticketingsegment, dat een jaaromzet noteerde van 717,3 miljoen euro (+32%) en een genormaliseerde EBITDA van 384,4 miljoen euro (+47%). De ticketingsystemen en -platforms staan bekend om hun stabiliteit en prestaties en bewezen ook in 2023 hun betrouwbaarheid, waarbij ze konden omgaan met de grote en aanhoudende vraag toen tickets in de verkoop gingen voor populaire sterren als Taylor Swift, Rammstein, Apache 207, Bruce Springsteen, Coldplay en Paul McCartney. Schaalvoordelen als gevolg van het gedeelde gebruik van gecentraliseerde infrastructuur hielpen de marge te vergroten. Vorig jaar werd CTS EVENTIM marktleider in twee andere belangrijke entertainmentmarkten in Zuid-Amerika toen het, in samenwerking met Sony Music Latin Iberia, de ticketingbedrijven Punto Ticket (Chili) en Teleticket (Peru) overnam. Het volledige effect van deze acquisities zal dit jaar echter pas in de winst zichtbaar zijn, aangezien ze pas sinds medio november in de consolidatiekring zijn opgenomen.

Live-entertainment: aanzienlijk momentum als gevolg van expansie in de VS en nieuwe formats

Het live-entertainmentsegment boekte in 2023 een omzet van 1,677 miljard euro (+19%), waarbij de genormaliseerde EBITDA op jaarbasis vrijwel onveranderd bleef op 117 miljoen euro (-2%). Dankzij de omzetgroei kon dit segment vrijwel alle aanzienlijke kostenstijgingen waarmee het te maken kreeg compenseren. Een belangrijk aandachtspunt in 2023 was de uitbreiding van de activiteiten in Noord-Amerika. Nieuwe partnerships met MAMMOTH, INC en AG ENTERTAINMENT TOURING zorgden voor een impuls voor de Amerikaanse activiteiten. De oprichting van het nieuwe bedrijf THE TOURING CO. in samenwerking met aanstormend promotor Walter McDonald in december 2023 laat zien dat CTS EVENTIM vooruitgang boekt met zijn internationaliseringsstrategie. De rondreizende tentoonstellingsactiviteiten blijven in een stroomversnelling komen en omvatten een verscheidenheid aan formats. Het enorm populaire ‘Harry Potter – The Exhibition’ heeft momenteel bijvoorbeeld drie tournees parallel lopen in Europa, Azië en de VS. En er wordt verwacht dat er nog meer zullen volgen.

Start bouw van de grootste, meest innovatieve en duurzame multifunctionele arena van Italië

Het portfolio van eventlocaties, waaronder iconische locatie zoals de Waldbühne in Berlijn, de LANXESS-arena in Keulen en de EVENTIM APOLLO in Londen, zal eind 2025 worden uitgebreid. De ARENA FOR MILAN zal de grootste, meest innovatieve en meest duurzame multifunctionele indoorarena in Italië zijn. Wanneer de nieuwe venue in gebruik wordt genomen, stelt het CTS EVENTIM in staat om een ongeëvenaard serviceniveau en een ongekende ervaring te bieden aan zowel artiesten, promotors als fans.

Dividend op recordniveau

Gezien deze sterke bedrijfsprestaties zal de Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen van CTS EVENTIM aan de Algemene Vergadering van Aandeelhouders op 14 mei voorstellen om 137,3 miljoen euro aan dividenden uit te keren aan de aandeelhouders. Dit bedrag, het hoogste dividend in de geschiedenis van de Vennootschap, komt overeen met 50% van de nettowinst of €1,43 per aandeel (vorig jaar: €1,06 per aandeel).

Eenmalige post

In de cijfers van de Groep is een bate van 37,4 miljoen euro opgenomen waar de groepsmaatschappijen van CTS direct recht op hebben en die voortvloeien uit de door de Duitse overheid betaalde compensatie aan de joint venture autoTicket GmbH, Berlijn. Aangezien de cijfers voor 2022 een vergelijkbaar volume aan eenmalige inkomsten bevatten die (voornamelijk in het Live-entertainmentsegment) ​​waren ontvangen in het kader van pandemie gerelateerde economische hulpprogramma’s, weerspiegelen de hier weergegeven groeicijfers op jaarbasis het succes van de operationele activiteiten.

Vooruitzichten

Tegen de achtergrond van stabiele macro-economische omstandigheden verwacht CTS EVENTIM een gematigde stijging van de totale omzet in 2024 en verwacht dat de winsten op het hoge niveau van 2023 zullen blijven, zelfs zonder eenmalige posten.

Alle overige informatie over de verslagperiode is te vinden in het meest recente jaarverslag van CTS EVENTIM, dat samen met het niet-financiële groepsrapport na publicatie van dit persbericht beschikbaar zal zijn op corporate.eventim.de/en.

Over CTS EVENTIM

CTS EVENTIM is de nummer één aanbieder van ticketdiensten in Europa en de nummer twee in de wereld. Er worden ruim 300 miljoen tickets per jaar op de markt gebracht via de systemen van het bedrijf – via fysieke verkooppunten en mobiele en online portals. Volgens de mondiale ranglijst van Pollstar voor 2023 is de EVENTIM Group de op één na grootste promotor ter wereld. Daarnaast exploiteert CTS EVENTIM enkele van de meest gerenommeerde locaties van Europa. CTS EVENTIM AG & Co. KGaA is sinds 2000 beursgenoteerd. In 2023 genereerde de Groep een omzet van 2,4 miljard euro in meer dan 25 landen.